25 de gen. 2011

Criteris d'HVE. Estenosi aòrtica.

Sra de 35 a. provinent de Rumania. ECG per a estudi de buf sistòlic. Asimptomàtica.


3 comentaris:

DRA QUEEN ha dit...

Ritme sinusal aproximat 60-65x', eix 0º, PR 0,16, P isodifàsica V1 (creixement AE ?),QRS 0,08, T negatives asimètriques a cara antero-lateral, criteris de Cornell i Sokolow-Lyon compatibles amb HVE.
Sospita HVE secundària a valvulopatia mitral (IM) vs miocardiopatia hipertròfica obstructiva amb buf sistòlic d'ejecció.
PLA: plantegem derivació cardio per estudi ECO davant HVE + buf, descartar valvulopatia.

Anònim ha dit...

RS 60, Eix 0º, PR 0.16, P isodifàsica en V1 suggestiu de creixement auricula E.
També compleix criteris HVE.
POdriem dir que les ones P de V1 corresponen a la P mitral suggestiva d'estenosi mitral?
Estic d'acord en la derivació a cardio per estudi ECO que menciona la dra queen...

alfons moret ha dit...

HVE:
El seu reconeixement amb ecg pot ser difícil. Els diversos criteris existents, sovint no coincideixen ni en el mateix individu (en un estudi de molts pacients amb HTA, només l’11%amb criteri d’HVE pel Sokolow o pel Cornell, tenen els 2 criteris alhora). Els criteris existents, tenen en conjunt una sensibilitat baixa (50%), tot i que la especificitat és alta (85-95%). Els de millor cost-rendiment podrien ser:
Criteri Sokolow: S V1 + R V5 or V6 (la més gran) ≥ 35 mm
Criteri Cornell: S V3 + R aVL: >20 (homes >28)
L’ecg –amb les seves limitacions- ens permet seleccionar els pacients als qui practicar un ecocardio, el goal standard pel diagnòstic d’HVE.
Si el pacient supera els valors dels criteris de Sokolow o de Cornell, l’HVE és segura. Si no és així, el càlcul del producte de Cornell, pot millorar-ne la detecció.
Producte de cornell: voltatge R aVL + voltatge S V3 en mm (en senyores cal afegir 6 mm a la suma) x durada QRS (en mseg.) >2440 = HVE
*Per a fer el càlcul lo mes exacte possible, és millor fer-ho en algun complex que comenci o acabi coincidint amb una línea de l’ecg. (si no es té la sort de comptar amb un aparell que calculi automàticament). A velocitat normal (25 mm/seg), 1 quadrat petit = 1 mm = 0.04 seg = 40 mseg.
En el nostre cas, la pacient compleix els 3 criteris.

Situacions addicionals:
*alt. ST/T: sense evidència per a considerar que tinguin implicacions clíniques ni que serveixin per al diagnòstic d’HVE en absència de criteris de voltatge del QRS o per ratificar-la si aquests existeixen. Els termes de sobrecàrrega sistòlica o diastòlica no s’haurien de fer servir, ja que no reflecteixen la realitat (seria preferible; alt. secundàries de la repolarització).
*alt. P: Es poden veure associades a HVE, però també es veuen sense. Només s’haurien de fer servir com criteri addicional als del voltatge del QRS.
*desviació esquerra de l’eix: pot associar-se a HVE o no (hemibloc anterior per ex.). Només s’hauria de fer servir com criteri addicional als del voltatge del QRS.
*QT allargat: Sovint s’associa a HVE, però no hi ha evidència del seu valor com criteri independent.
*BBE: En síntesi, l’esforç d’intentar el diagnòstic d’HVE si hi ha BBE, probablement no valgui la pena.
*BBD: El BBD redueix el voltatge de les S a V1-V2 i encara fa més baixa la sensibilitat dels criteris de voltatge pel diagnòstic d’HVE. S a V1 >2mm, R a V5-V6 >15 mm o eix QRS a -30º, amb S a III + el major R/S a precordials ≥30 mm, són alguns criteris proposats pel diagnòstic d’HVE en presència de BBD (sens: 45% i especif: 50-70%)