18 de juny 2012

Bloqueig AV 2on G 2:1

Home de 76 anys amb HTA i adenoma prostàtic. Va fent enalapril/HCTZ i tamsulosina.
Consulta a la Sra Casafont per dispnea (CF II) i edemes perifèrics. Sense síncopes.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

bloqueo AV de segundo grado tipo 2:1 asociado a bradicardia sintomatica.tratamiento:marcapasos

alfons moret ha dit...

Es veu manca de conducció AV amb seqüència 2: 1 (cada segona P és bloquejada). Tots el PP són iguals ja que l’activitat auricular és normal.
El BAV de 2 on G 2:1 es pot confondre am bradicàrdia sinusal si les P no conduïdes queden amagades e n el QRS-T previ.
O a l’inrevés, es pot diagnosticar erròniament BAV 2on G 2:1 en lloc de bradicàrdia sinusal si es confonen ones U amb ones P no conduïdes.
En el bloqueig AV de 2on grau pot no haver una relació constant entre P i QRS o bé pot haver una relació fixa 2:1, 3:1 etc.
El pacient típic té un BBE o un bloqueig bifascicular preexistents, i el BAV de 2on G està produït per fallada intermitent del fascicle funcionant,
La causa més freqüent del BAV de 2on G és la fibrosi del sist. de conducció però també pot ser degut a IAM, processos inflamatoris (endocarditis o miocarditis), col•lagenosi (LES, esclerodèrmia o dermatomiositis), fàrmacs (amiodarona, BB, digoxina) , hiperpotassèmia….
Clínicament el pacient pot estar asimptomàtic o presentar síncope, clínica d’ICC o mort sobtada.
Encara que el pacient estigui asimptomàtic cal derivació per valorar marcapassos temporal o definitiu, ja que el risc de progressió a BAV complet és alt. A més, el debut d’inestabilitat hemodinàmica pot ser sobtat, causant síncope (Stokes-Adams) o mort sobtada.
El pacient en qüestió ja porta el seu marcapassos.