28 de gen. 2013

Sínd. de Brugada



Home de 32 anys sense antecedents d’interès que va ser atés a l'hospital per síncope. L'alta informava de exploració física, analítica i ecg normals, orientant el quadre com a síncope vasovagal. 
Quan ens va aportar l'informe  varem repetir l'ecg:






7 comentaris:

Anònim ha dit...

Si en el hospital siguieran el "que poc sabem" y hubieran visto el ECG del 24/10/2011 que remitio el Dr Ponsati, seguro que el paciente habria sido ingresado.

alfons moret ha dit...

Subtil comentari.
Una pista diferencial(o no) amb el cas al•ludit: Cardio de referència, no considera necessària cap valoració.

Anònim ha dit...

Me rindo.Creia ver en V-2 ST elevado con T positiva configurando imagen en silla de montar.Esperemos que no siga desmayandose ni que ocurran cosas peores.

Xavi Basurto ha dit...

Bones. En aquests casos el que fem és enviar l'ECG al laboratori d'electrofisiologia clínica abans de donar l'alta, per confirmar o descartar la síndrome sospitada.

Josep ha dit...

Em temo que la mala jugada d'aquest síncope la hi va donar el Sd Brugada que em temo que presenta.

alfons moret ha dit...

Com ja teníeu clar, era una sínd. de Brugada.
L’únic ecg diagnòstic de sínd de Brugada és el de patró I (el nostre): elevació del punt J de 2 o més mm amb T negativa a precordials D simulant un BBD.
Tot i que el vasovagal és el síncope més freqüent, l’assocació d’aquest amb la imatge a V1-V2, idealment hauria d’haver alertar de la síndrome ja a urgències de l’hospital. Costa més d’entendre el fracàs amb el cardio de referència, a qui es va derivar urgent, amb l’ecg grapat i la sospita diagnòstica escrita. A la tercera derivació, aquesta vegada amb el Dr Brugada, quin luxe de col•lega!, el pacient va ser enviat al Clínic, on després d’estudi electrofisiològic, varen implantar desfibril•lador automàtic.

A la sínd de Brugada, la clínica pot anar des d’inexistent fins mort sobtada, passant pel síncope i presíncope.
Davant patró tipus I simptomàtic, la derivació hauria de ser urgent per a completar estudi. Si no hi ha clínica, la derivació adequada seria la preferent (com també ho seria en els patrons II i III si hi hagués AF de mort sobtada) .
Cal aconsellar al pacient evitar les situacions que afecten la funció del canal de Na i poden precipitar la clínica o la mort sobatda: la febre (que cal tractar precoçment) i un llistat llarg de fàrmacs on s’inclouen entre d’altres: antiarítmics, tricíclics, ISRS i antagonistes del calci.

Kowalski ha dit...

Brillant!!!