11 de febr. 2013

Hiperpotassèmia


ECG registrat a domicili per visita demanada per quadre inespecífic de malestar general pel marit de senyora de 76 anys amb ICC en classe funcional II-III, HTA, demència inicial, DM2 i nefropatia diabètica amb FG de 32 ml/m.
Va fent tractament amb enalapril 10 x 1, espironolactona 25 x 1, furosemida 40 x 2-3, carvedilol 25 x 1/2, insulina NPH 20/0/10 i lormetazepam x 1.
Interrogatori amb molt poc rendiment.












Això seria un ST fusionat a la branca ascendent de la T:

4 comentaris:

Blanca ha dit...

eeei!!
que pren, IECA, B-bloc, estalviador potassi, baix filtrat glomerular..? M'atreviria dir que té una hiperpotassèmia amb canvis ECG.
ECG: T picudes, allargament QT amb fusió ST
TTmt: s'ha de derivar a urgencies per fer anàlisis i tractar, depen de si es lleu, moderada, greu.
Cal fer protecció miocàrdica per evitar arritmies amb clorur càlcic, i disminuir la hiperpotassèmia des de resines, a salbutamol, insulina + glucosat, i forçar diuresis (en aquest cas, ens podriem plantejar d'entrada diàlisis donada la gravetat).

Anònim ha dit...

Dado el contexto clinico (drogas que toma,insuficiencia renal)el diagnostico mas probable es hiperpotasemia que justifica las ondas T picudas,simetricas y de base estrecha.Bradicardia sinusal secundaria a los betabloqueantes.Ondas p muy aplanadas y que posiblemente desapareceran si la hiperpotasemia progresa.El QRS por el momento no se ha ensanchado.QT aparentemente muy prolongado pero no tanto si se corrige por la frecuencia cardiaca.La prolongacion del QT podria estar mas en relacion a hipocalcemia(enfermo con insuficiencia renal)que a la propia hiperpotasemia.

Xavi Basurto ha dit...

Bon dia.
Estic d'acord amb la sospita d'hiperpotassèmia. El més important però per determinar la gravetat és l'estat hemodinàmic del pacient.
Pla: Derivar a URG amb USVA, monitorització cardíaca i HD. Si estable HD, iniciar salbutamol nebulitzat durant el trasllat o al arribar a URG, en espera de la confirmació analítica.

alfons moret ha dit...

Tothom d’acord, doncs.
La potassèmia a l’hospital era de 8,2 i el calci de 6,1, causa com diu Anònim de l’allargament del QT (a mi em sortia QTc de 480, però sovint és complicat coincidir).
Vam posar 10 U d’Actrapid (tenia glucèmia capil•lar de 230), 1 amp de furosemida EV i Ventolin nebulitzat durant el trasllat, que va ser en vehicle convencional.
Arran de l’episodi la família va decidir ingressar-la a un centre geriàtric.
La sra segueix bé, però sense l’espironolactona, que era indicació del cardio en contra de la nostra opinió.