3 de març 2013

TRNAV?

Home de 83 anys. AP de mielodisplàsia i anèmia crònica tractada amb transfusions seriades. Sota tractament hormonal (Androcur) per carc. prostàtic. ECG per palpitacions.



9 comentaris:

Kowalski ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
corali ha dit...

Primer de tot em preguntaria quin és l'estat hemodinàmic, si ha tingut dolor, si ha fet algun síncope..
Crec que es tracta d'una taquicàrdia a 125 bpm regular de QRS ample.
No veig ones p.
Es visualitza morfologia de BBDFH i també HBantFH.
No veig alteracions repolarització.
Davant d'aquest ECG, em preguntaria com són els ECG previs del pacient.
El dgn diferencial crec que seria de TPSV amb BB preexistent o bé conducció aberrant versus TV.
JO potser faria maniobres vagals o bé provaria adenosina (si no hi haguessin contraindicacions) i si no funcionés (en TPSV saltaria), probablement donaria amiodarona.
què en penseu?

Anònim ha dit...

Completamente de acuerdo con los comentarios precedentes.Un ECG previo nos ayudaria a aclarar si el bloqueo bifascicular que menciona Corali esta o no inducido por la taquicardia ritmica a 130X.Tampoco veo clara actividad auricular;quiza en D-II y precediendo al cuarto complejo QRS hay algo parecido a una onda P.
Al parecer el paciente se halla afecto de un sindrome mielodisplasico con soporte transfusional periodico;seria deseable conocer la cifra de hemoglobina cuando se efectuo el ECG.

alfons moret ha dit...

Hemodinàmicament estava com nou i no hi havia hagut síncopes ni dolor. Només les palpitacions i feia dies que les notava. A l'ecg de fa 2 anys estava en RS a 80 x' i ja tenia l'HBA i el BBD.
Hb fa 3 mesos; 11,5. Actualment es desconeix. Està demanada.

Kowalski ha dit...

Rectifico el meu comentari d'abans, i estic d'acord que és una taquicàrdia de QRS ample + Bloqueig complet de branca dreta.
Primer de tot caldria valorar si el pacient està estable hemodinàmicament o no.
Estic d'acord amb el DD que planteja la Coralí entre TSV amb BBD fix (important ECG previs)vs TV.
Penso que per la morfologia de l'ECG va més a favor de TSV amb BBD, ja que no veig dissociació AV (no veig ona p), no veig batecs de fusió, presència RS a precordials..
Per tant, ens podriem arriscar amb maniobres vagals o adenosina oi?

Xavi Basurto ha dit...

Bones,
Indispensable conèixer antecedents de cardiopatia isquèmica, ja que la probabilitat de TV augmentaria considerablement en cas afirmatiu. També necessitaria conèixer la Hb i la funció tiroïdal, per descartar també aquestes causes.
En cas de que tot això sigui negatiu, faria adenosina 6+12+12 i en cas de fracàs, amiodarona. Pel matí consultar amb el cardio de confiança.

Anònim ha dit...

Si no ha sido transfundido desde hace 3 meses es probable que la anemia sea importante.
No me da el aspecto de taquicardia ventricular y para ser una taquicardia supraventricular por reentrada, ya sea nodal o por via accesoria, esperaria frecuencias superiores a 150x.

Blanca ha dit...

Estic d'acord en què sembla d'entrada una taquicardia rítmica supraventricular, de morfologia ample pels BBD i HBA. Estant HDE, administraria adenosina tal com diu en Xavier, i (no es pot dir mai que al obrir-se no trobéssim després un Flutter..)i si no, amiodarona. Es cert que hi ha l'aparença d'una ona de preexcitació (delta), seria molt extrany però que inicies la simptomatologia d'una taquicardia per reentrada a aquestes edats..

alfons moret ha dit...

Ja està tot dit. No hi havia iAM ni FA previs i els criteris de Brugada/Vereckei orienten a TSV.
No sabem l’estat tiroïdal ni com està l’anèmia actualment.
Tenim taquicàrdia SV rítmica amb QRS ample per BBD preexistent. La freqüència ventricular no és 150 com per a pensar en flutter d’entrada.
No es veuen P ni davant ni darrera o dins del QRS, cosa que per se orienta a taquicàrdia per reentrada nodal . La més freqüent de les TSV. Si fos taquicàrdia sinusal o auricular anant a 120 x’ veuríem les P, no?
Com el pacient està hemodinàmicament estable, jo faria com la Coralí i descartaria que sigui una taquicàrdia que necessiti per a mantenir-se el node AV (taquicàrdia per reentrada nodal i taquicàrdia nodal per via accessòria): si la taquicàrdia s’acaba, queda confirmat que es tractava d’una de les 2.
Si no s’acaba però augmenta el bloqueig, ambdues queden descartades.
Davant la manca de resposta al MSC: adenosina a les dosis proposades per en Xavi. Cosa que sincerament a mi al CAP em faria yuyu de fer.
El pacient va ser atés a urgències de l’hospital i davant la perfecta tolerància no es va fer cap de les dues coses.
L’ecg de control de 7 dies després era com el previ a la TSV: RS a 80 x’ amb BBD i HBA.
Potser un esternut va acabar la història…