17 d’abr. 2013

Miocardiopatia dilatada.

Home de 72 anys sense AP excepte prostatisme tractat amb bona resposta amb tamsulosina (l'únic fàrmac que pren).
Consulta per dispnea G II-II NYHA de nova aparició i d'uns 15-20  dies d'evolució. No ortopnea ni DPN. Mai no ha tingut dolor toràcic. L'auscultació cardiorespiratòria ens va semblar normal. No hi havia edemes ni signes de TVP a les cames.



2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ritmo sinusal a 70X.Hemibloqueo anterior(eje a -30,rS en D2,D3 y aVF con S3>S2,qR en aVL,TDI>0,04 en aVL).Hipertrofia ventricular izquierda(R en aVL>6mm,R en aVL +S en V3>28 mm en hombres).Alteracion repolarizacion de V4 a V6 de aspecto swcundario a la HVI.
En conjunto y en correlacion con datos clinicos aportados sospecha de insuficiencia cardiaca inicial sobre base de cardiopatia hipertensiva.No se menciona la TA pero quiza ya forma parte del ejercicio academico.

alfons moret ha dit...

Com les T negatives asimètriques induïen a pensar, el pacient (avui li han donat l’alta) té una miocardiopatia.
L’informe de l’ecocardio diu que miocardiopatia dilatada (MCD), així que per definició això exclou altres causes de dilatació ventricular com la malaltia coronària, l’HTA o les valvulopaties. El pacient queda dins la MCD idiopàtica, ja que no s’ha trobat cap causa que l’expliqui (bàsicament; infecció viral, consum d’alcohol o citostàtics i alteració autoimmune). Sembla no ser infreqüent que els pacients debutin de forma sobtada.
L’ecg en la CMD és sistemàticament anormal (creixement auricular E o D o de les dues –en el nostre cas, la P ample i bimodal indicava CAE-, BBE o hemibloqueig o alteracions inespecífiques de la repolarització.
Si a l’ecocardio apareix disfunció sistòlica amb dilatació ventricular sense una causa identificable, es fa el dignòstic de MCD.
La fracció d’ejecció era del 22%. No hi havia trombos murals. Durant l’ingrés el pacient va entrar en FA, cosa freqüent en la MCD.
CHA2DS2-VASc: 2
Es va fer cateterisme que no va mostrar obstruccions coronàries significatives.
Com almenys un terç dels familiars de primer grau tenen alteracions menors (ecg o ecocardio), generalment se’ls hi ofereix valoració, encara que no queda clar que fer en els asimptomàtics a part d’un seguiment.