Sra. de 43 anys amb AP de tiroïdectomia subtotal fa 4 anys al seu país (India). Cap tractament farmacològic. ecg per estudi d'astènia. Analítica completa demanada.
Hi ha alguna cosa a l'ecg que generi certa inquietud?
En el ecg tenemos, FC 90 lpm, ritmo regular, sinusal, eje a 60°, PR 0,22 seg, QRS 0,08 seg, QT 0,48 seg, signos sugestivos de sobrecarga S V1 18 mm + R V5 25 mm = 43 mm hipertrofia ventricular, V1 con componente negativo
En l'ECG observo un ritme sinusal a uns 80x', eix 60º, PR 0,20, no observo criteris de HVE, observo petites ones T negatives a cara anterior (V3-V4)que potser seria el motiu que inquieta al Dr Moret. No he observat ones q de necrosi però crec ques seria necessari descartar miocardiopatia(isquèmica, infecciosa, Chagas ? ...)passada o present.
Rs a 80bpm, Eix 60º, PR 0.20, QRS estret, T invertides a II, aVF, V3 i V4 a més de presentar ST aplanat en V3 i V4. Jo no veig criteris d'hipertrofia ventricular. Suposo que la inquietut hauria de venir per les alteracions en la repolarització en cara ant.No tinc gaire clar què hauriem de fer...
La inquietud ve donada per la duradadel QT.La pacient no prenia cap fàrmac ,l’analítica general de feia 1 any era normal i no tenia AP rellevants tret de l’hemitiroïdectomia de fa 4 anys. El QT a V6 és aprox. de 440 mseg (0,4seg). El QT corregit en funció de la freqüència cardíaca (QTc) i tirant de calculadora on line, (http://www.semergen.es/semergen/calculadoras-medicas ), era de: 0,526seg (526mseg.)El càlcul per la via dura es pot fer amb la fórmula de Bazet ( QTc= QT/√RR). Es considera QTc allargat si ≥460 mseg. en dones (≥450 mseg. en homes). O sigui; tenim un QT llarg, cap pista de la causa, ens amoïna el risc d’arítmia ventricular i la pacient se’n va urgències. A l’hora de calcular el QT (inici Q –final T): *Com regla general: el QT normal ha de ser inferior a la meitat del RR precedent *Pot ser difícil reconèixer clarament l’inici del QRS i el final de la T *Millor evitar derivacions on hi hagi ona U (es veu especialment si freqüència <60 bpm). Si no hi ha més remei; si està fusionada amb la T, es compta, si no ho està, no es compta. *Cal mesurar el QT a la derivació on sigui més llarg (V2 a V6 generalment) Analítica d’urgències de la senyora: Calci: 5.1 (8.6-10.2) Fosfat: 7.4 (2.7-4.5) Després d’ingrés de 5 dies i correcció del calci, és alta amb calci oral i citació amb endocrinòlegs per estudi d’ hipoparatiroïdisme. Penjaré nou ecg quan la cosa estigui controlada. Les anomalies de ST/T que apareixen a l’ecg, les podem considerar com canvis primaris de la repolarització -és a dir, no s’associen a canvis en la despolarització (QRS)-. Poden respondre a múltiples causes i sempre s’han d’investigar. En el nostre cas, la causa sembla clara: hipocalcèmia. (La lectura sistemàtica: ritme/freq./eix/ones/ intervals, pot evitar que se’ns passi un QT llarg).
Ostres Dr Moret, QUÈ POC SABEM, ... o què ràpid ANEM ... CAL SISTEMÀTICA !!! UNA GRAN LLIÇÓ !!! MERCI PER LA PÀGINA WEB, JA LA TINC A FAVORITS. Consell: guardeu-vos les eines que us siguin útils, que a la consulta hi ha molta gent i poc temps...
9 comentaris:
En el ecg tenemos, FC 90 lpm, ritmo regular, sinusal, eje a 60°, PR 0,22 seg, QRS 0,08 seg, QT 0,48 seg, signos sugestivos de sobrecarga S V1 18 mm + R V5 25 mm = 43 mm hipertrofia ventricular, V1 con componente negativo
Sumando S de V1 (10 mm) + R de V5 (14 mm) me salen 24 mm. No veo criterios de hipertrofia ventricular. (Cada cuadrado pequeño, equivale a 1 mm, no?)
por cierto, no veo nada que genera alarma.
En l'ECG observo un ritme sinusal a uns 80x', eix 60º, PR 0,20, no observo criteris de HVE, observo petites ones T negatives a cara anterior (V3-V4)que potser seria el motiu que inquieta al Dr Moret.
No he observat ones q de necrosi però crec ques seria necessari descartar miocardiopatia(isquèmica, infecciosa, Chagas ? ...)passada o present.
Rectifico, pensava que era una dona sudamericana, Chagas poc probable, ... hauria de revisar-ho
Rs a 80bpm, Eix 60º, PR 0.20, QRS estret, T invertides a II, aVF, V3 i V4 a més de presentar ST aplanat en V3 i V4. Jo no veig criteris d'hipertrofia ventricular. Suposo que la inquietut hauria de venir per les alteracions en la repolarització en cara ant.No tinc gaire clar què hauriem de fer...
La inquietud ve donada per la duradadel QT.La pacient no prenia cap fàrmac ,l’analítica general de feia 1 any era normal i no tenia AP rellevants tret de l’hemitiroïdectomia de fa 4 anys.
El QT a V6 és aprox. de 440 mseg (0,4seg). El QT corregit en funció de la freqüència cardíaca (QTc) i tirant de calculadora on line, (http://www.semergen.es/semergen/calculadoras-medicas ), era de: 0,526seg (526mseg.)El càlcul per la via dura es pot fer amb la fórmula de Bazet ( QTc= QT/√RR).
Es considera QTc allargat si ≥460 mseg. en dones (≥450 mseg. en homes).
O sigui; tenim un QT llarg, cap pista de la causa, ens amoïna el risc d’arítmia ventricular i la pacient se’n va urgències.
A l’hora de calcular el QT (inici Q –final T):
*Com regla general: el QT normal ha de ser inferior a la meitat del RR precedent *Pot ser difícil reconèixer clarament l’inici del QRS i el final de la T *Millor evitar derivacions on hi hagi ona U (es veu especialment si freqüència <60 bpm). Si no hi ha més remei; si està fusionada amb la T, es compta, si no ho està, no es compta. *Cal mesurar el QT a la derivació on sigui més llarg (V2 a V6 generalment)
Analítica d’urgències de la senyora:
Calci: 5.1 (8.6-10.2) Fosfat: 7.4 (2.7-4.5) Després d’ingrés de 5 dies i correcció del calci, és alta amb calci oral i citació amb
endocrinòlegs per estudi d’ hipoparatiroïdisme. Penjaré nou ecg quan la cosa estigui controlada.
Les anomalies de ST/T que apareixen a l’ecg, les podem considerar com canvis primaris de la repolarització -és a dir, no s’associen a canvis en la despolarització (QRS)-. Poden respondre a múltiples causes i sempre s’han d’investigar. En el nostre cas, la causa sembla clara: hipocalcèmia.
(La lectura sistemàtica:
ritme/freq./eix/ones/ intervals, pot evitar que se’ns passi un QT llarg).
Ostres Dr Moret, QUÈ POC SABEM, ...
o què ràpid ANEM ...
CAL SISTEMÀTICA !!!
UNA GRAN LLIÇÓ !!!
MERCI PER LA PÀGINA WEB, JA LA TINC A FAVORITS.
Consell: guardeu-vos les eines que us siguin útils, que a la consulta hi ha molta gent i poc temps...
Sí, la llargària del QTc és una dada que sovint passa desaparcebuda. Compte!!
Publica un comentari a l'entrada